Akdeniz Üniversitesi Tanıtım Filmi
Bölümümüz hakkında Detaylı Bilgi (YÖK Atlas)
Akdeniz Üniversitesi Aday Öğrenci Sayfası
Akdeniz Üniversitesi Kuşbakışı Görünümü
—————————————————-.
MÜHENDİSLİK NEDİR?
Mühendislik; Teknik problemlere alternatif çözümler üretme sanatıdır. Mühendis kelimesi geometri ile meşgul (hendese) ve geometri bilen kişi demektir. Türk Dil Kurumu'na göre mühendis, insanın her türlü ihtiyacını karşılamak üzerine kuruludur; muhtelif yapılar, yollar, köprüler, binalar, peyzaj, çevre, bayındırlık işleri gibi kentsel ve imarsız alanların ilkeleri; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi bilimler; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makinası gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış ve belli bir eğitim almış kişidir. Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi, teknisyenlerin ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. İnşaat mühendisliği, bu tanımlara dayanan en temel mühendislik dallarından biridir.
.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
İnşaat mühendisliği, malzeme ve teknikleri en iyi şekilde birleştiren ve yapıların planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi ile ilgilenen temel mühendislik dalıdır. İnşaat Mühendisleri her türlü bina, baraj, hava limanı, köprü, yol, su kemeri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demir yolu, hızlı tren projesi, metro vb. işlerde çalışır. Hizmet ve sanayi yapılarının planlanması, tasarımı, yapımı ve kontrolü konularında eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği, askeri mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve inşaat mühendisliği anlamına gelen İngilizce kelime ilk kez 18. yüzyılda kullanılmıştır. Askeri olmayan mühendislik çalışmalarını askeri mühendislikten ayırmak için de kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarından biridir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığı için çeşitli dallarda uzmanlaşmaya ihtiyaç vardır. Bu alanların başlıcaları çevre mühendisliği, jeoteknik, belediye veya şehir mühendisliği, kıyı mühendisliği, ölçme bilgileri, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşım mühendisliği vb. konulardır.
.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN İŞ İMKANLARI NELERDİR?
İnşaat mühendisliği, malzeme ve teknikleri en iyi şekilde birleştiren ve yapıların planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi ile ilgilenen temel mühendislik dalıdır. Bu nedenle İnşaat Mühendisliği eğitiminden mezun olan öğrenciler her türlü bina, baraj, hava alanı, liman, köprü, yol, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demir yolu, hızlı tren projeleri, metro vb. işlerde çalışabilirler. Hizmet ve sanayi yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konularında mesleklerini icra edebilirler. Bu kapsamda gerek kamu kurumlarında gerekse özel şirketlerde görev alabilecekleri gibi yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde akademik faaliyetlerde de bulunabilirler.
İnşaat mühendisleri için tipik bir kariyer yolu yoktur. Nitelikli birçok inşaat mühendisi, düşük sorumluluk gerektiren işlerle başlar ve yeterliliklerini kanıtladıkça, daha yüksek düzeyde sorumluluk gerektiren işler ve görevler için güven kazanırlar. Ancak inşaat mühendisliği mesleğinin her bir dalı farklı kariyer yolları izlemeyi gerektirmektedir. Bazı alan ve şirketlerde giriş seviyesi mühendisler, kıdemli tasarım mühendislerinin “gözü ve kulağı” olarak inşaat izleme departmanından başlayabilirken, bazı alan ve şirketlerde rutin analiz, tasarım ve yorumlamada çalışmaya başlayabilirler. Öte yandan, deneyimli mühendisler genellikle karmaşık analiz çalışmaları, daha karmaşık tasarım projelerinin yönetimi, diğer mühendislerin yönetimi veya özel danışmanlık da dahil olmak üzere adli mühendislik gibi daha karmaşık ve zorlu iş ve görevlerde hizmet verirler.
Üniversitelerin teknik alanlarıyla ilgili mezunları kamuda ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Onlar da kendi işlerini kurdular. Bayındırlık ve İskan, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlığı ve DSİ, Karayolları, Milli Eğitim Bakanlığı ve kamu iktisadi teşebbüsleri vb. Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında veya tamirhanelerde çalışırlar. TKİ, Etibank, MTA Enstitüsü, DSİ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Toprak-Su, Yol-Su-Elektrik Kurumu, Deprem Araştırma Enstitüsü gibi resmi kurumlarda, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri gibi özel işletmelerde çalışabilirler. Kamuda çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları, Ulaştırma ve belediyelerde çalışmaktadır.
.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ NASIL OLUR?
İnşaat mühendisleri genellikle inşaat mühendisliği için önemli bir akademik dereceye sahiptir. Böyle bir derece için eğitim süresi genellikle 3-5 yıldır. Bazı üniversiteler bunu Fen Bilimleri Lisansı olarak tanımlarken, genellikle tamamlanan derece Mühendislik Lisansı olarak anılır. Verilen bu derece, fizik, matematik, proje yönetimi, tasarım ve inşaat mühendisliğinde belirli konuları kapsayan birimleri içerir. Başlangıçta, bu tür konular inşaat mühendisliği alt mühendisliğinin tamamını değilse de çoğunu kapsar. Lisans eğitiminin sonlarına doğru öğrenciler bir veya daha fazla mühendislik alt uzmanlığı seçerler. Lisans derecesine sahip öğrencilerin mühendislik hizmetleri sunabilecekleri resmi olarak kabul edilse de, bazı üniversiteler öğrencilerin belirli bir ilgi alanında uzmanlaşmaları için lisansüstü mühendislik eğitimi vermektedir.
Son güncelleme : 1.08.2023 12:30:56